Friday, July 19, 2013

Bab 4: Komposisi Kimia Dalam Sel (Model Enzim-Substrat-Produk)

Komposisi Kimia Dalam Sel: Model  Enzim-Substrat-Produk
“Cucur Udang”
Bio-Grafik
                            
Bio-Inovatif
Cucur udang adalah antara makanan tradisional yang enak dimakan. Proses penyediaan cucur udang adalah memerlukan penggunaan minyak masak, tepung, udang dan sebagainya. Semua bahan dicampur dan diadun sehingga sebati di dalam adunan tepung. Pada masa yang sama,minyak masak dipanaskan di dalam kuali.
Kemudiannya, adunan tepung dimasukkan ke dalam minyak yang panas. Adunan tepung itu dibiarkan seketika di dalam minyak panas. Adunan tepung itu akhirnya berubah bentuk menjadi cucur udang yang menyelerakan. Minyak panas itu boleh digunakan kembali untuk menggoreng adunan tepung bagi menghasilkan cucur udang berikutnya.

Bio-Informatif
            Mekanisme Tindakan Enzim menyatakan bahawa molekul substrat adalah substrat adalah sepadan dengan tapak aktif molekul enzim
Adunan tepung mewakili substrat. Minyak panas pula mewakili enzim. Yang mana substrat akan memasuki enzim sebagaimana tepung dimasukkan ke dalam minyak panas. Adunan tepung yang diletakkan di dalam minyak panas mewakili kompleks enzim-substrat yang terbentuk.
            Kemudiannya, substrat akan berubah bentuk menjadi produk atau hasil tindak balas. Manakala enzim tidak musnah di akhir tindak balas. Malahan enzim boleh digunakan lagi untuk tindakbalas seterusnya sebagaimana minyak masak boleh digunakan lagi untuk tujuan menggoreng.
Sebagai contoh, satu proses pencernaan makanan melibatkan substrat lipid bergabung dan memasuki enzim lipase. Tindak balas berlaku dan menukarkan substrat lipid kepada hasil tindak balas iaitu asid lemak dan gliserol.
                    (Enzim Lipase) LipidàAsid lemak + gliserol                                          

Bio- Quranik
        Tahukah anda bahawa Nabi Muhammad SAW mengajar kita semua untuk makan dengan tangan dan menjilat jari setelah habis makan. Para saintis menjumpai banyak enzim yang terkandung di celah jari-jari iaitu 10 kali ganda berbanding yang terdapat dalam air liur.


Kaab bin Malik ada meriwayatkan:
“Rasulullah makan sesuatu dengan menggunakan tiga jari dan baginda menjilat jari-jari sebelum mengesat tangan.”         (Muslim) 
       Enzim sebenarnya adalah sejenis mangkin bagi pencernaan makanan. Tanpa kehadiran enzim, proses penghadaman makanan dalam badan menjadi tidak sempurna dan dapat mendatangkan penyakit.  



No comments:

Post a Comment