Friday, July 19, 2013

Bab 2: Struktur & Organisasi Sel (Ribosom, Retikulum Endoplasma & Jasad Golgi)

Bab 2: Struktur & Organisasi Sel
 (Ribosom, Retikulum Endoplasma & Jasad Golgi)
Bio-Grafik
Bio-Inovatif

   Industri membuat keropok lekor berkembang maju di Terengganu. Bekalan ikan segar diperoleh bagi menghasilkan  keropok lekor yang enak. Keropok lekor yang lebih kasar dan diperbuat daripada banyak ikan lebih digemari oleh pelanggan berbanding keropok lekor yang lebih licin dan  kurang kandungan ikan.
   Kebiasaannya, sumber ikan yang segar mudah daripada pasar nelayan. Pada peringkat awal,  ikan-ikan dibersihkan dan dibuang tulang sebelum diubahsuai. Kemudiannya, isi-isi ikan ini dibungkus cantik-cantik dengan jenama yang tersendiri. Akhirnya, keropok lekor yang sudah siap dipasarkan dan diangkut ke kedai-kedai lain.

Bio-Informatif                                                   
Bio-Inovatif
Mewakili
Bekalan ikan
Ribosom
Keropok lekor kasar
Keropok lekor licin & bersagu
Jalinan endoplasma kasar
Jalinan endoplasma licin
Pusat pemprosesan keropok
Jasad Golgi






 Secara ringkasnya, perbandingan di atas mewakili bahagian-bahagian yang terlibat menurut pengetahuan Biologi. Bekalan ikan yang mengansungi sumber protein digunakan untuk mewakili ribosom. Yang mana ribosom berfungsi sebagai tapak sintesis protein.
   Terdapat 2 jenis keropok yang berbeza. Keropok lekor yang mempunyai rasa kasar mewakili jalinan endoplasma kasar. Ini kerana keropok ini diperbuat daripada banyak ikan dan sesuai menunjukkan adanya ribosom yang berkaitan tentang protein.
   Keropok lekor yang mempunyai rasa licin mewakili jalinan endoplasma licin. Keropok ini mempunyai sagu dan kurang mengandungi ikan. Maka bertepatanlah dengan jalinan endoplasma licin yang tidak mempunyai ribosom.
   Pusat pemprosesan keropok pula mewakili Jasad Golgi. Di tempat pemprosesan keropok, aktiviti-aktiviti yang terlibat ialah seperti memproses ikan menjadi keropok, membungkus keropok dalam plastik pembungkus dan seterusnya produk keropok diangkut ke kedai-kedai yang lain untuk dijual.  Maka ada persamaanlah dengan Jasad Golgi yang terlibat dalam proses pemprosesan, pembungkusan, pengangkutan.

Bio-Quranik
   Tuhan ada menceritakan di dalam Al-Quran perihal unsur protein seperti darah dan susu.Bahan-bahan asas yang memberi khasiat kepada tubuh badan datangnya daripada kesan perubahan kimia dalam sistem penghadaman.
 “Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. Kami memberimu minum dari pada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang bersih antara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya.  (an-Nahl: 66) 
   Darah berperanan penting dalam pengumpulan makanan daripada bahan-bahan yang dimakan. Melalui sistem peredaran darah, makanan-makanan akhirnya sampai  ke organ-organ yang berkaitan. Seperti tisu-tisu badan yang lain, kelenjar-kelenjar susu turut disuburkan oleh makanan-makanan yang dibawa oleh darah.


No comments:

Post a Comment